Før og etter operasjon

 

De fleste hunder vil gå igjennom en operasjon før eller senere i livet. Nå til dags er de fleste operasjonene på hunder relativt trygge, men resultatet av behandlingen avhenger av kvaliteten på behandlingen og oppfølging før og etter operasjonen.

Operasjonsdagen

Rutineoperasjoner utføres gjerne tidlig på dagen. Ta med deg hunden til klinikken til avtalt tidspunkt. Selv om inngrepet kanskje er lite, så trenges det tid til å innlede anestesien. Det er en fordel om hunden har gjort fra seg før den leveres.

Når kan jeg ta med hunden hjem?
Når hunden skal opereres, vil du bli bedt om å legge igjen telefonnummer så du kan bli kontaktet. Etter rutineoperasjoner er de fleste hunder klar til å dra hjem etter et par timer. Noen dyr trenger lengre tid på å komme seg etter narkosen, og det kan hende veterinæren ønsker å ha hunden til observasjon ei stund

Dette gjør du når du tar hunden med deg hjem
Hold hunden varm på vei hjem. Sørg for at bilen er god og varm på vinteren, etter anestesi regulerer ikke hunden kroppstemperaturen tilstrekkelig. Når du er kommet hjem bør hunden få hvile i et normalt romtemperert, stille rom til hunden er kommet seg helt etter operasjonen. Dersom hunden er vant til å ligge i bur, så legg den gjerne der. Hunden kan luftes når den klarer å bevege seg uten risiko for å falle. Prøv å holde hunden rolig, da plutselige bevegelser kan rive i stingene eller såret. Veterinæren kan skrive ut smertestillende, antibiotika eller annen medisin for å holde hunden rolig og for å forhindre infeksjon.

Uønskede ufarlige effekter som følge av narkosen
Det er vanlig at hunden kan være ”sløv” flere timer etter generell narkose. Den vil sove lengre og dypere enn vanlig. Hunden kan være ustødig på føttene og kan trenge litt støtte når den skal gjøre fra seg. Det kan hjelpe og varme opp maten og håndfôre hunden dersom appetitten er dårlig etter narkosen. Dersom hunden kaster opp må du bare gi den vann og ikke noe fast føde de neste 24 timene. Dersom hunden kaster opp over en  lengre periode, bør veterinær kontaktes.

Tegn på at noe er galt
Dersom hunden har dårlig matlyst, er ”vimsete” og lat og beveger seg ustødig, selv 24 timer etter narkosen, bør du ringe veterinæren og spørre om råd. Kontakt veterinæren snarest dersom du ser at stingene går opp, at du ser antydning til infeksjon, at hunden hovner veldig opp eller verst av alt at hunden begynner å blø kraftig.

Slik forhindrer du at hunden tygger på stingene
De aller fleste hunder slikker på stingene etter operasjonen dersom de får mulighet til det. For å forhindre dette må hunden bruke krage. En sjelden gang er det tilstrekkelig å bandasjere området. Mange tror at slikking er rengjørende. Dette er helt feil da hundespyttet er fullt av potensielt farlige bakterier.